فضای ابری یا Cloud Storage چیست؟

فضای ابری یا Cloud Storage چیست؟

فضای ابری  یا Cloud Storage یک حالت ذخیره سازی داده های کامپیوتری است که در آن داده های دیجیتال بر روی سرورها در مکان های خارج از سایت ذخیره می شوند. سرورها توسط یک ارائه دهنده شخص ثالث که مسئول میزبانی (Host)، مدیریت و ایمن سازی داده های ذخیره شده در زیرساخت آن است، نگهداری می شوند. همچنین ارائه دهنده فضای ابری تضمین می کند که داده های سرورهایش همیشه از طریق اتصالات اینترنتی عمومی یا خصوصی قابل دسترسی است.

فضای ابری سازمان‌ها را قادر می‌سازد تا داده‌ها را ذخیره، دسترسی و نگهداری کنند تا نیازی به مالکیت و بهره برداری از مراکز داده خود نداشته باشند و هزینه‌ها را از مدل مخارج سرمایه‌ای به عملیاتی منتقل کنند. فضای ذخیره‌سازی ابری مقیاس‌پذیر است و به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا ردپای داده‌های خود را بسته به نیاز گسترش یا کاهش دهند.

فضای ابری یا Cloud Storage چیست؟

Cloud Storage یا فضای ابری روش جدیدی برای ذخیره‌سازی داده‌ها است که اولین بار توسط آمازون در سال ۲۰۰۶ ارائه شد. این ایده توسط جی.سی.آر. لیکلایدر در دهه‌ی ۱۹۶۰ معرفی شد و به این مفهوم بود که کاربران بتوانند به داده‌های خود در هر کجا و هر زمان دسترسی داشته باشند. امروزه این کار با استفاده از سرورهای شرکت‌های ارائه‌دهندگان فصای ابری مثل Google امکان پدیر شده است. شما با استفاده از اینترنت و بارگزاری داده‌های خود بر روی سرورهای این شرکت‌ها می‌توانید به اطلاعات خود در هر جای دنیا فقط با اتصال به اینترنت دسترسی داشته باشید.

فضای ابری به علت انعطاف پذیری بالا، هزینه‌ی بسیار کمتر و دسترسی راحت‌تر نسبت به مدل‌های ذخیره سازی سنتی مثل هارد درایوها و دیسک‌ها، کم کم دارد جایگزین روش‌های سنتی می‌شود.

Cloud Storage چگونه کار می کند؟

cloud storage

فضای ابری از سرورهای راه دور برای ذخیره داده‌ها مانند فایل‌ها، داده‌های کسب و کار، ویدیوها یا تصاویر استفاده می‌کند. کاربران داده‌ها را از طریق اتصال اینترنت به سرورها آپلود می‌کنند و این داده‌ها روی یک سرور فیزیکی، خارج از سازمان ذخیره می‌شوند. برای حفظ در دسترس بودن و ارائه افزونگی، ارائه دهندگان فضای ابری اغلب داده‌ها را به چندین سرور مجازی در مراکز داده واقع در سراسر جهان پخش می‌کنند. اگر نیاز به فضای ذخیره‌سازی افزایش یابد، ارائه‌دهنده فضای ابری از سرورهای مجازی بیشتری استفاده می‌کند. کاربران می‌توانند از طریق یک اتصال اینترنتی و نرم افزارهایی مانند پورتال وب، مرورگر یا برنامه تلفن همراه از طریق یک API به داده‌های موجود در فضای ذخیره سازی ابری دسترسی داشته باشند.

پیشنهاد بهفالب : هوش مصنوعی (AI) چیست؟

انواع فضای ابری

فضای ابری در چهار مدل مختلف موجود است:

عمومی یا Public

فضای ذخیره سازی ابری عمومی مدلی است که در آن یک سازمان داده‌ها را در مراکز داده یک ارائه دهنده خدمات ذخیره می‌کند که توسط شرکت‌های دیگر نیز استفاده می‌شود. داده‌های موجود در فضای ذخیره‌سازی ابری عمومی در چندین منطقه پخش می‌شوند. فضای ذخیره‌سازی ابر عمومی به عنوان «الاستیک» در نظر گرفته می‌شود، به این معنی که داده‌های ذخیره‌شده را می‌توان بسته به نیاز سازمان کوچک یا بزرگ کرد. در فضای ابری عمومی داده‌ها از طریق هر دستگاهی مانند تلفن هوشمند یا پورتال وب در دسترس هستند.


خصوصی یا Private

فضای ذخیره سازی ابری خصوصی مدلی است که در آن یک سازمان از سرورها و مراکز داده خود برای ذخیره داده‌ها در شبکه خود استفاده می‌کند. از طرف دیگر، سازمان‌ها می‌توانند با ارائه‌دهندگان خدمات ابری برای ارائه سرورهای اختصاصی و اتصالات خصوصی که توسط هیچ سازمان دیگری به اشتراک گذاشته نمی‌شوند، استفاده کنند. فضاهای ابری خصوصی معمولاً توسط سازمان‌هایی استفاده می‌شود که به کنترل بیشتری بر روی داده‌های خود نیاز دارند و الزامات امنیتی و انطباق شدید دارند.

 فضای ابری

انواع مختلف ارائه‌دهندگان فضای ابری

ترکیبی یا Hybrid

مدل ابری ترکیبی، ترکیبی از مدل‌های ذخیره‌سازی ابری خصوصی و عمومی است. یک مدل ذخیره سازی ابری ترکیبی به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تصمیم بگیرند که کدام داده‌ها را می‌خواهند در کدام ابر ذخیره کنند. داده‌های حساس و داده‌هایی که باید الزامات انطباق دقیق را برآورده کنند ممکن است در یک ابر خصوصی ذخیره شوند در حالی که داده‌هایی که حساسیت کمتری دارند در ابر عمومی ذخیره می‌شوند.


چند ابری یا Multicloud

مدل ذخیره سازی چند ابری زمانی است که یک سازمان بیش از یک مدل ابری را از یک یا چند ارائه دهنده خدمات ابری (عمومی یا خصوصی) راه اندازی می‌کند. سازمان‌ها ممکن است مدل چند ابری را انتخاب کنند، اگر یک فروشنده ابری برنامه‌های اختصاصی خاصی ارائه دهد، سازمانی نیاز به ذخیره داده‌ها در یک کشور خاص داشته باشد، تیم‌های مختلف بر روی ابرهای مختلف آموزش ببینند یا سازمان نیاز داشته باشد نیازمندی‌های مختلفی را که در سرویس‌دهنده‌ها بیان نشده است، ارائه دهد. یک مدل چند ابری به سازمان‌ها انعطاف پذیری و افزونگی زیادی را ارائه می‌دهد.

پیشنهاد بهفالب : فرایندکاوی چیست؟

مزایای ذخیره سازی فضای ابری

  • هزینه‌ی کمتر: فضای ابری سازمان‌ها را قادر می‌سازد تا از یک هزینه سرمایه‌ای به یک مدل هزینه عملیاتی حرکت کنند و به آن‌ها امکان می‌دهد بودجه و منابع را به سرعت تنظیم کنند.
  • قابلیت ارتجاعی: فضای ابری انعطاف پذیر و مقیاس پذیر است، به این معنی که بسته به نیاز سازمان می‌توان آن را افزایش داد (فضای ذخیره بیشتر اضافه شده) یا کاهش داد (به فضای ذخیره سازی کمتری نیاز است).
  • انعطاف پذیری: فضای ابری به سازمان‌ها انعطاف‌پذیری در نحوه ذخیره و دسترسی به داده‌ها، استقرار و بودجه منابع و معماری زیرساخت‌های فناوری اطلاعات ارائه می‌دهد.
  • امنیت: اکثر ارائه دهندگان فضای ابری امنیت قوی، از جمله امنیت فیزیکی در مراکز داده و امنیت پیشرفته در سطوح نرم افزاری و کاربردی را ارائه می‌دهند. بهترین ارائه دهندگان فصای ابری مدیریت هویت و دسترسی و رمزگذاری را ارائه می‌دهند.
  • افزونگی: افزونگی (تکثیر داده‌ها بر روی چندین سرور در مکان‌های مختلف) یک ویژگی ذاتی در فضاهای ابری عمومی است که به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا از بلایا در امان باشند و در عین حال تداوم کسب و کار را حفظ کنند.

معایب ذخیره سازی فضای ابری

معایب فضای ابری

  • انطباق: برخی از صنایع مانند امور مالی و بهداشت و درمان الزامات سختگیرانه‌ای در مورد نحوه ذخیره و دسترسی به داده‌ها دارند. البته برخی از ارائه دهندگان ابر عمومی ابزارهایی را برای حفظ انطباق با قوانین و مقررات قابل اجرا ارائه می‌دهند.
  • تاخیر: به دلیل ازدحام ترافیک شبکه یا اتصالات اینترنت کند،‌ فضای ابری می‌تواند تاخیر داشته باشد.
  • کنترل: ذخیره داده‌ها در ابرهای عمومی، کنترل دسترسی و مدیریت آن داده‌ها را رها می‌کند و این اطمینان را می‌دهد که ارائه‌دهنده خدمات ابری همیشه می‌تواند آن داده‌ها را در دسترس قرار دهد و سیستم‌ها و امنیت خود را حفظ کند.
  • قطعی‌ها: در حالی که هدف ارائه دهندگان ابر عمومی اطمینان از در دسترس بودن مداوم است، گاهی اوقات قطعی رخ می‌دهد و داده‌های ذخیره شده را از دسترس خارج می‌کند.

پیشنهاد بهفالب :  داده کاوی چیست؟

انواع فضای ذخیره سازی ابری

فضای ابری در سه نوع مختلف وجود دارد: شی، فایل و بلوک.

 شی یا Object

ذخیره سازی اشیا یک معماری ذخیره سازی داده برای ذخیره‌های بزرگ داده‌های بدون ساختار است. هر قطعه از داده را به عنوان یک شی تعیین می‌کند، آن را در یک انبار جداگانه نگهداری می‌کند و آن را با ابرداده و یک شناسه منحصر به فرد برای دسترسی و بازیابی آسان دسته بندی می‌کند.


فایل یا File

ذخیره سازی فایل، داده‌ها را در قالب سلسله مراتبی از فایل‌ها و پوشه ها سازماندهی می‌کند. ذخیره سازی فایل در محاسبات شخصی رایج است که در آن داده‌ها به عنوان فایل ذخیره می‌شوند و آن فایل‌ها در پوشه‌ها سازماندهی می‌شوند. ذخیره سازی فایل، مکان یابی و بازیابی تک تک داده‌ها را در صورت نیاز آسان می‌کند. ذخیره سازی فایل اغلب در فهرست‌ها و مخازن داده‌ها استفاده می‌شود.


بلوک یا Block

ذخیره‌سازی بلوک داده‌ها را به بلوک‌هایی تقسیم می‌کند که هر کدام یک شناسه منحصر به فرد دارند و سپس آن بلوک‌ها را به عنوان قطعات جداگانه در سرور ذخیره می‌کند. شبکه ابری بلوک‌ها را در هر کجا که برای سیستم کارآمدتر باشد ذخیره می‌کند. ذخیره سازی بلوک برای حجم زیادی از داده‌ها که نیاز به تأخیر کم دارند، بهترین مدل است.

نتیجه گیری

فضای ابری یک روش ذخیره سازی مقرون به صرفه برای تمامی سازمان‌ها با هر اندازه‌ای می‌باشد. سازمان‌ها با استفاده از این روش فقط با برقراری اتصال به اینترنت می‌توانند به تمامی اطلاعات خود در هر جایی دسترسی داشته باشند. البته این فضاهای ابری در مدل‌های مختلفی از جمله عمومی،‌ خصوصی و غیره ارائه می‌شوند که سازمان‌ها می‌توانند با توجه به نیاز و سطح محرمانگی اطلاعات سازمان، بهترین و مناسب‌ترین مدل را برای خود انتخاب کنند.

Cloud Storage همانطور که در متن هم اشاره شد دارای مزایای زیادی از جمله هزینه‌ی بسیار کمتر نسبت به زیرساخت‌های ذخیره‌سازی،‌ انعطاف پذیری بالا،‌ دسترسی در لحظه و امنیت بالا است. البته اگر سازمان بخواهد از این مدل ذخیره سازی استفاده کند،‌ معایب و چالش‌های نیز به همراه دارد که باید  از آن‌ها مطلع باشد.

ارتباط با تیم متخصصین فرآیندکاوی بهفالب جهت رفع نیازهای سازمانی شما

به این مطلب امتیاز دهید
نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *